Minulta kysyttiin hiljan mikä on suurin oppi, jonka olen parisuhdebloggaajan urallani oppinut. Jouduin pohtimaan asiaa hetken, mutta lopulta totesin vastauksen olevan selvä: parisuhdetiedon määrä oli itselläni aikanaan elinikäiseen suhteeseen ryhtyessäni varsin vähäinen. Ja näin uskon olevan lukemattomissa muissakin parisuhteissa.
Parisuhdetiedot ja niistä jalostetut taidot auttavat suhdetta onnistumaan
Parisuhdetietoja en ainakaan omana aikanani muista koulussa juuri opetetun. Harvalta nuorelta löytyy myöskään kotoa parisuhdealan ammattilaista, joka luontevasti siirtäisi sitä jälkikasvulleen. Parhaimmillaan nuori toki pääsee seuraamaan sivusta vanhempiensa hyvää parisuhdetta ja kuulee heiltä jopa jotain elämänohjeita parisuhteeseen liittyen. Toisaalta valitettavan moni nuori joutuu myös kuuntelemaan jatkuvasti sitä, miten oma äiti tai isä hakkuu nuorelle katkerana tämän toisen vanhemman toimintaa, tai pahimmillaan saarnaa kaikkien vastakkaisen sukupuolen edustajien olevan täysin kelvottomia ja läpeensä epäluotettavia.
Parisuhteeseen liittyy kuitenkin monia asioita, joiden oppiminen ja tiedostaminen auttaisi ymmärtämään sekä omaa suhdetta että omaa ja kumppanin toimintaa. Otetaan muutama esimerkki.
- Kun esimerkiksi tietää, että parisuhteeseen kuuluu luonnollisena osana alkuvaiheen huuman jälkeinen eriytyminen ja jopa kriisivaihe, ei ehkä muutaman vuoden yhdessäolon jälkeen tule niin helposti ajateltua, että ”tämäkin suhde oli sitten tuomittu epäonnistumaan”.
- Kun tietää miten naisen kuukautiskiertoon liittyvät hormonivaihtelut voivat vaikuttaa naisiin, on ehkä helpompi oppia ymmärtämään juuri niitä oman kumppanin kuukautiskierron mukanaan tuomia vaikutuksia, ja tätä kautta välttää muutama riita.
- Kun tietää, miten lapsena koettu vanhempien ero voi vaikuttaa lapsen aikuisiän parisuhteisiin, on ehkä helpompi ymmärtää omaa tai kumppanin käytöstä, mikäli jompi kumpi on kasvanut eroperheessä.
- Kun tietää halaamisen positiiviset vaikutukset ihmiseen ja suhteeseen, on helpompi tehdä halaamisesta useaan kertaan päivässä toistuva tapa, joka auttaa pieneltä osaltaan suhdetta pysymään parempana.
Vastaavia asioita, isoja ja pieniä, on lukemattomia. Kun nämä ensin oppii jotain kautta tietämään, on niistä sen jälkeen helpompi jalostaa itselleen omaa parisuhdetta tukevia tapoja ja käytäntöjä. Parisuhdetiedon voi siis muuttaa parisuhdetaidoiksi, eikä silloin puhuta vain kumppanin taitavasta tyydyttämisestä makuuhuoneessa, vaan ennen kaikkea paljon paljon muustakin.
Oppeja parisuhteesta niille, joille hyvä suhde on tärkeä
Edellä esitettyjen ajatusten siivittämänä ajattelin aloittaa blogissa uuden kirjoitussarjan parisuhdeoppeihin liittyen. Tulen esittämään joka viikko yhden opin, jonka olen onnistunut parisuhdebloggaajan urallani jostain poimimaan. Jokaista näistä opeista pidän syystä tai toisesta tärkeänä. Usein nämä ovat myös asioita, jotka olisin itse kokenut hyödylliseksi tietää ja ymmärtää jo aiemmin.
Ensimmäisenä oppina olkoon siis, että parisuhdetietojen kartuttaminen ja niiden jalostaminen parisuhdetaidoiksi on oikeasti hyödyllistä. Niiden avulla parisuhteen laatua voi parantaa pienin askelin. Toisen opin julkaisua odotellessa kannattaakin siis pohtia, millä tasolla itse kokee parisuhdetietojensa ja -taitojensa olevan. Mistä olet oppisi ammentanut ja miten hyödynnät niitä parisuhteessasi?
***
Lue myös:
Oppeja parisuhteesta 2 – Halaaminen on parisuhteen ihmelääke