Skip to content

13 kysymystä puhelimenkäytöstäsi

Edellistä kirjoitusta tehdessäni mieleeni nousi useita puhelimenkäyttöön liittyviä kysymyksiä. Ennen kaikkea pohdin omaa asioitten tärkeysjärjestystä ja sitä, miten puhelimenkäyttöni toteuttaa elämässäni tärkeitä asioita. Syntyi 13 kysymyksen patteri, jonka ajattelin jakaa teillekin.

Näitä kysymyksiä ei ole pääsääntöisesti tarkoitettu puhelimenkäytön määrän arviointiin tai kritisointiin, vaan ennemminkin omakohtaiseen asioiden tärkeysjärjestyksen pohtimiseen. (Puhelimen käytön määrää voi arvioida vaikkapa Päihdelinkin netinkäytön testeillä.) Kuten muutkaan asiat, puhelimenkäyttökään ei ole joko-tai -asia, vaan tässäkin on kyse itselleen ja läheisilleen sopivan tasapainon hakemisesta. Haastan sinut kuitenkin miettimään omaa asioittesi tärkeysjärjestystä kysymällä itseltäsi seuraavat kysymykset, sillä omakohtaisesta kokemuksesta tiedän, että puhelimenkäytöstä tulee helposti tapa vailla sen suurempaa tarkoitusta.

  1. Kuinka monta päivää / kuukautta / vuotta elämästäsi kulutat nykytahdilla mobiilipelejä pelaten tai internetissä surffaillen?
  2. Mistä puhelimella eilen tekemiäsi asioista et mistään hinnasta vaihtaisi mielekkääseen yhdessätekemiseen läheistesi kanssa?
  3. Oletko sitä tärkeämpi, mitä nopeammin ihmiset viesteihisi vastaavat? Entä sama toisinpäin?
  4. Käyttäessäsi puhelinta autoillessani / pyöräillessäni / kävellessäni, pitääkö handsfreen käyttö ajatuksesi täysin liikenteessä taaten sinun ja kanssaliikkujiesi (erityisesti yksi liikkuvien lasten) liikenneturvallisuuden?
  5. Miltä tuntuisi olla asiakaspalvelija, jonka asiakkaat keskittyvät puhelimeensa palvellessasi heitä?
  6. Koska olet viimeksi häirinnyt jotakuta puhelimenkäytölläni? Ovatko läheisesi samaa mieltä vastauksestani?
  7. Miltä tuntuisi hävitä puhelimelle useita kymmeniä kertoja joka päivä kamppaillessasi elämäsi tärkeimpien ihmisten huomiosta?
  8. Yksityisalueen (esim. toisen ihmisen koti / piha) kuvaaminen ilman lupaa on rikos. Ethän ole koskaan syyllistynyt siihen saati levitellyt tällaisia kuvia ilman lupaa?
  9. Jos et kuvannut sitä tai postannut sitä someen, se tapahtui silti, mutta olitko aidommin läsnä tapahtuneessa?
  10. Jos et ole koko ajan somessa, jäätkö ilman ystäviä (ja jos jäät niin ovatko sinut hylkäävät ystäväsi silloin pitämisen arvoisia)?
  11. Jos saisit valita, loisitko täydelliset suhteet mielummin kumppaniisi ja lapsiisi, vaiko sosiaaliseen verkostoosi? Miten tämä näkyy ajankäytössäsi?
  12. Mitä menetät, jos suljet puhelimen minuutiksi? Tunniksi? Päiväksi? Viikonlopuksi?
  13. Vastasitko useampaan kysymykseen yllä epämääräisesti kierrellen, kaarrellen ja pitkästi ”erikoistilannetta” perustellen, kuten alkoholisti konsanaan alkoholinkäytöstä kysyttäessä?

Ja reiluuden vuoksi seuraavassa 15 vastaustani:

  1. En kovinkaan montaa kuukautta. Yritän nykyisin erotella itselleni selkeäsi mitä olen tekemässä puhelinta käyttäessäni
    • hoidanko sosiaalisia suhteita (pyrin käyttämään tämän suhteen puheluita pääasiallisena välineenä),
    • teenkö töitä,
    • luenko uutisia,
    • etsinkö jotain tietoa vai
    • olenko ”viihteellä” rentoutumassa.
  2. Aika harvaa. Uutistenlukemisen olisin voinut tiivistää varttiin illalla pitkin päivää selailemisen sijaan ja puhelimelta lukemani kirja oli kyllä mielenkiintoinen ja hyödyllinen, eli sen koen pitämisen arvoiseksi mobiilikäytöksi. Senkin olisin kuitenkin voinut vaihtaa johonkin muuhun tekemiseen.
  3. Eiköhän muut asiat kerro tästä paremmin kuin viestien reagointiaika. Jos minulla on oikeasti kiireellistä asiaa, soitan kyllä tarvittaessa perään ja oletan ystäväpiirinikin toimivan näin.
  4. Tiedän, että puhelimeen puhuessani ajatukseni ovat helposti enemmän puhelussa kuin liikenteessä. Parin läheltä piti -tilanteen jälkeen olen pyrkinyt välttämään taajamissa autoillessani / pyöräillessäni puhelimeen puhumista.
  5. Jos vaikkapa joka toinen asiakas käyttäisi puolet asiakaspalveluajasta puhelinta, jäisin kakkoseksi 25 %:a asiakaspalveluajastani. Todennäköisesti tuntisin oloni arvottomaksi ja toivoisin, että minut korvataan robotilla, jotta asiakkaani voivat keskittyä heille tärkeämpiin asioihin.
  6. Todennäköisesti eilen lapsiani.
  7. Pahalta.
  8. Opin tämän aikanaan, minkä jälkeen ei ole tehnyt mieli kuvata luvatta toisten kotona / pihoilla ja olen muutenkin kiinnittänyt enemmän huomiota siihen, miten ihmisiä päätyy julkisilla paikoilla kuviini.
  9. Todennäköisesti. Ja näin ollen varmaankin myös paikalla olleet kanssaihmiseni nauttivat tilanteesta enemmän.
  10. En jää ilman ystäviä. Sosiaalisesta verkostosta vetäytyminen on kuitenkin johtanut siihen, että yhteydenpito ”puolituttujen” kanssa on vähentynyt huomattavasti, kun taas perheelle riittää enemmän aikaa. Jonkinlainen kompromissi, jossa SoMe-aika olisi rajattua ja kohtuullisen vähäistä olisi varmastikin paras vaihtoehto.
  11. Tyhmä kysymys, ei tarvinne vastata ensimmäiseen osaan. Ajankäyttöäni kellotin jokunen aika sitten, eikä ainakaan tästä ”tutkimuksesta” paljastunut kovinkaan hälyttäviä tuloksia. TV oli tuolloin suurempi aikasyöppö.Jos laitan puhelimen äänettömäksi siten, että läheisteni puhelut tulevat läpi, en koe viikonkaan puhelimettoman jakson aikana loppujen lopuksi menettäväni kovinkaan paljoa. Olettaen, että olen lomalla töistä.
  12. Lomalla perheen kanssa ollessani en menetä mitään, olettaen, että saan säätiedot jotain muuta kautta.
  13. Mielestäni en, mutta kertokaa, jos olette toista mieltä.
Yritän nykyisin antaa puhelimen olla mahdollisimman paljon rauhassa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *